Blog Arşivi

GEZİ YAZILARIM

Hoşgeldiniz





Translate

MSG zararlı mı değil mi?

Geçtiğimiz günlerde''Yarın çok geç olabilir!’’ başlıklı bir yazı yazmıştım…
Bu yazıda sizlerle, bir doktor arkadaşımdan gelen MSG (Mono Sodium Glutamat) adlı gıda katkı maddesi ile ilgili elektronik posta iletisini paylaşmıştım …
İletide; MSG adlı katkı maddesinin hangi yiyeceğe katılırsa o yiyeceğin tadının beyin tarafından güzel olarak algılanmasını sağladığını, bu nedenle gıda üreticilerinin birçoğunun (!) ürünlerinde bu katkı maddesini kullandığını ancak MSG’nin sinir hücrelerine zarar vererek (merkezi sinir sistemini tahrip ederek) Alzheimer, Parkinson, Hugtigton, epilepsi, obezite, şeker hastalığı gibi ciddi rahatsızlıklara sebep olduğu vs. anlatılıyordu…
MSG maddesinin günlük hayatta çok sık kullandığımız; cips, hazır köfte harçları, etsuyu tabletleri, hazır çorbalar, dondurmalar, renkli yoğurtlar ve benzeri birçok üründe kullanıldığını ve bilinçli tüketici olarak dikkatli olmamız gerektiği konusunda bizi uyarıyordu…

***
Bu yazımdan sonra, Unilever şirketinden bir elektronik posta iletisi aldım...
Şirket, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı’nın izni ile üretimlerini sürdürdüklerini, taze ve en kaliteli malzemeleri kullanarak hazırladıkları özel ürünlerle Türk sofralarına lezzetli çözümler sunduklarını, geleneksel kurutma yöntemi ile ürünlerinde herhangi bir koruyucu madde kullanmaya gerek kalmadığı vs. diye başlayan iletiyi okurken; ''Harika! İşte benim ülkemde de MSG maddesini kullanmayan bir şirket varmış’’ diye düşündüm ama okumaya devam edince önyargılı olmamak gerektiğini bir kez daha anladım…
 Çünkü iletinin devamı: ''Bununla birlikte Unilever’in en büyük gıda markası olan Knorr olarak ürünlerimizde bulunan Mono sodyum glutamat (MSG) ile ilgili gerçekleri hem yasal hem de bilimsel bir çerçevede sizinle paylaşmak isteriz.’’ cümlesi ile devam ediyordu…
***
Unilever’den gelen bu posta iletisini defalarca okudum… Yasal ve bilimsel çerçevede MSG katkı maddesi ile ilgili gerçekleri benimle- dolayısı ile sizinle-  paylaşmak istiyorlardı…
Unilever Kurumsal İletişim Müdürünün yolladığı ''MSG ile ilgili bilimsel gerçekler’’ konusunda ki iletiyi sizlere sunuyorum… MSG zararlı mı, değil mi? Okuyup karar verin!
İşte Unilever’in MSG konusunda yolladığı posta iletisi:
MSG, serbest glutamik asitin (glutamat) sodyum tuzudur ve besinlerde doğal olarak bulunan lezzet ögeleri gibi lezzeti artırıcı özelliği vardır. MSG, özellikle Asya toplumlarında yaygın olmak üzere tüketiciler tarafından doğrudan besine eklenmesinin yanı sıra gıda üreticileri tarafından da kurutulmuş veya konserve çorbalara – soslara, dondurulmuş besinlere, et ve balık ürünlerine de eklenmektedir. 
Glutamat, tüm proteinlerin yapısında bulunan bir amino asittir ve lezzet arttırıcı olarak kullanımı 1500 yıldan daha uzun bir geçmişe sahiptir. Kendine özgü tadı nedeniyle, Japonca 'leziz' anlamına gelen 'umami' olarak da adlandırılmaktadır. Umami, temel olan dört tat duyusuna (acı, ekşi, tatlı, tuzlu) ek olarak 5. tat olarak kabul görmüştür. Glutamat, anne sütü de dâhil olmak üzere tüm besinlerde doğal olarak var olmakla birlikte, özellikle peynir, süt, mantar, et, balık ve çoğu sebzede yaygın olarak bulunmaktadır. Gıda ürünlerine lezzet artırıcı olarak katılma miktarı (% 0.1-0.8), besinlerde doğal olarak var olan miktarlar düzeyindedir.
İnsan vücudunda hem besinlerde doğal olarak yer alan glutamat hem de lezzet artırıcı olan MSG aynı şekilde metabolize olur. Vücuda alındıktan sonra gerek domatesin içinde doğal olarak bulunan glutamat gerekse MSG ile alınan glutamat arasında hiçbir fark yoktur…
 Tüm glutamat kaynakları bağırsakta serbest glutamata dönüşür. Bunun yanı sıra, glutamat vücut tarafından da üretilir. Besinler yoluyla alınan glutamatın sadece %4’ü vücut tarafından emilir. Bu miktar, vücudun ihtiyacı olan glutamatı sağlayamadığı için vücut her gün kendi kendine glutamatı üretir (yaklaşık 48 gram/gün). Buna ek olarak, günlük besinlerle alınan yaklaşık 10-20 gramı bağlı formda, 0.5-2 gramı doğal serbest glutamat ve 0.5-1 gramı MSG olarak alınmaktadır. Günlük alım, toplumların beslenme alışkanlıklarına (Avrupa – Asya) göre değişkenlik göstermektedir…  70 kg ağırlığındaki bir insanda ortalama olarak 1.8kg glutamat (bağlı + serbest) bulunmaktadır. Bu miktarın yaklaşık 10 gramı serbest glutamat olarak başlıca beyin, kaslar ve karaciğerde yer almaktadır...
Uluslararası bir gıda üreticisi olan Unilever, bilimsel gerçeklerin ışığında uluslararası  kurallara tümüyle uyarak üretim yapmaktadır. Bu nedenle de Unilever’in tüm ürünlerinde kullanılan gıda katkı maddeleri, insan sağlığı yönünden uluslararası sağlık kuruluşlarının güvencesi altındadır. Ayrıca Unilever, tüm dünyada sağlık konusunda kamuoyunun çıkarlarını korumanın sorumluluğunu taşımakta ve bu bilinçle tüketici sağlığını korumanın ön koşul olarak kabul edildiği araştırma geliştirme faaliyetlerini aralıksız sürdürmektedir.
***
Bu iletiyi okuduktan sonra, MSG katkı maddesinin zararlı olup olmadığını tekrar araştırdım…
Biliçli bir tüketici iseniz eğer, size de bu konuyu iyice araştırmanızı tavsiye ederim!


* 7 Mayıs 2009 Bizim Kocaeli Gazetesi haftalık köşe yazısı