Blog Arşivi

GEZİ YAZILARIM

Hoşgeldiniz





Translate

Küresel kararma…

Küreselleşen dünyamız da son birkaç yılımızı küresel sermaye, küresel ısınma ve küresel mali kriz tehditleri ile geçirdik...
Bilim adamları dünyamızı tehdit eden bir başka unsurun da  ‘küresel kararma’ olduğunu keşfetti.
Dünyamız kararıyor… Yeryüzüne yansıyan güneş ışınlarının ellili yıllardan bu yana en az yüzde on oranında azaldığını söyleyen bilim adamları bu etkinin insanlık için yeni bir tehlike olabileceğinden endişeleniyor. Güneş ışığını kesen koyu renkli toz bulutlarının bütün kıtaları etkilediğine, küresel ısınmaya katkısı olduğuna, aynı zamanda da sağlık açısından tehlike oluşturduğuna dikkat çekiyorlar…
Yerel seçimlerin yaklaştığı şu günlerde, kenti yönetmeye talip olan aday adaylarının projeleri arasında ‘küresel kararma’ için çözüm önerileri yoksa eğer bir an önce ilave etmeleri gerekir.

***

Eskiden bilim adamları, insanları iri toz parçacıklarının zehirlediğini zannediyordu. Oysa günümüzde 0,1 mikrometreden daha küçük olan parçacıkların çok daha tehlikeli olduğu ortaya çıktı…
Saç telinin çapının onda biri kadar olan ve bu nedenle de gözle görülemeyen ince toz parçacıklarının, akciğerlerimize ulaşarak solunum hastalıklarına, kalp ve dolaşım bozukluklarına ve akciğer kanserine neden olduğu bilinmektedir. Havada ki bu toz parçacıklarının oranını; başta egzoz filtresi bulunmayan dizel otomobiller ve kamyonlar olmak üzere endüstri tesisleri, kaloriferler, sigara dumanı, çöplerin yakılması, mangal, hatta ülkemizde son yıllarda moda olan havai fişekler bile yükseltiyor…
Avrupa’da ki kentlerde bu tozlar özel taşınabilir ölçüm istasyonları ile ölçülmektedir…
Avrupa Birliği tarafından 2005 yılında belirlenen standartlara göre, bir metreküp havada ki ince toz parçacıklarının elli mikrogramı aşmaması gerekiyor. Bir kentte bir yıl içinde bu değerin en fazla 35 gün aşılmasına izin veriliyor. Eğer bu süre aşılırsa büyük cezalar kesiliyor. Bu kadar sıkı tedbirler ve cezalar olmasına rağmen, Avrupa Birliği tarafından geçen yıl şubat ayında ‘‘ince toz tanecikleri yüzünden Avrupa'da yılda üç yüz binden fazla kişi yaşamanı kaybettiği’’açıklandı . 

***
Acaba bizim kentimiz de ince toz taneciklerine bağlı kirliliğin ölçümü yapılıyor mu? Bu kirlilik bulutu kaç kişiyi etkiliyor, hasta ediyor? Bilmiyorum ama kanser ve solunum yolu hastalıklarının gün be gün arttığına tanık oluyorum…
En azından kalan ömrümüzü kaliteli geçirebilmek, gelecek nesillere güzel bir dünya, güzel bir ülke, güzel bir kent bırakabilmek için, kenti yönetecek olan belediye başkanları ve meclis üyelerinin öncelikli görevi; bu görünmez tehlikeyi önemseyip, ciddi önlemler almak olmalıdır... 

* 15 Ocak 2009 Bizim Kocaeli Gazetesi haftalık köşe yazısı