Blog Arşivi

GEZİ YAZILARIM

Hoşgeldiniz





Translate

Biz burada film oynamıyoruz…

Geçen haftaya damgasını vuran, İZGAZ’ın satış kararının çıktığı Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Meclis toplantısına katıldım. Yaklaşık 2,5 saat süren toplantı da gözlemlediğim o kadar çok şey oldu ki birkaç hafta sürecek yazı dizisi olabilir…
***
CHP gurubu adına söz alan Av. Hüseyin Acurman bir muhalefet şerhi hazırlamıştı. Sunumunu yaparken AKP’li meclis üyeleri tarafından sözü o kadar çok kesildi ki, söylediklerine bir türlü odaklanamadım…
Konuşması esnasında zaman zaman o kadar seviyesiz tartışmalar oldu ki ‘‘Gerçekten kentimizi bu insanlar mı yönetiyor? Bu kişilere oy veren vatandaşlar, meclisteki şu tavırlarını görseler acaba oy verirler miydi?’’ Diye düşündüm…
AKP’li meclis üyelerinin kesinlikle eleştiriye tahammülleri yok... Bırakın eleştiriyi dinlemeye bile tahammülleri yok… Sanki yıllık cirosu 340 Milyon YTL ( 340 trilyon TL)olan ülkemizin 3. büyük doğalgaz dağıtım şirketi satılmıyor da manavda karpuz satılıyor...
Ne uzatıyorsun kardeşim hadi satalım da evimize gidelim tavrında olanlar, kollarını birbirine kavuşturup, koltukta kaykılmış vaziyette oturanlar, hatta utanmayıp uyuyanlar…
Toplantıyı kimin yönettiğini unutup, konuşmacıdan söz almak isteyenler, söz alma nezaketini bile göstermeyip bodoslama konuya dalanlar, konuşmak için söz alan kişinin sözünü bitirmesini beklemeden yorum yapanlar, yorum yapanı yanıtlayanlar, yanıtlayanla tartışmaya girenler…
Düşünülmeden, beyin süzgecinden geçirilmeden edilen talihsiz sözler… Sen onu söyleyemezsin, ben söylerimler… Her zaman arkasına sığınılan, ‘‘Sizin zamanınızda da yapılmıştı ama’’ cümlesinin birkaç defa geçtiği bir curcuna ki, sanki Büyükşehir Meclis toplantısı değil de çadır tiyatrosu… Başkan Karaosmanoğlu ‘‘Biz burada film oynamıyoruz. Yerel yönetim yönetiyoruz’’ dedi ama bu meclis toplantısı, trajikomik bir oyun gibiydi adeta… Ağlasam mı, gülsem mi bilemedim…
***
Toplantı sonrası CHP grup Başkan vekili Av. Hüseyin Acurman’dan konuşma metnini rica ettim.
Hayli zaman ve emek harcanmış bir çalışma idi ve  içeriğinde benim ilgimi çeken nokta şuydu: ‘‘02.05.2001 tarihli Resmi Gazete’de yayınlanan 4646 sayılı yasanın geçici 3. maddesi ve bu geçici maddenin( 02.05.2004’te geçmiş) beş bendi de İZGAZ’ın özelleştirilmesi ile ilgili olmadığı’’konusu.
Bu konuda CHP’li Av. Hüseyin Acurman’ın hazırladığı metinden alıntılar yapmak istiyorum:

… ‘‘4646 sayılı DOĞAL GAZ PİYASASI KANUNUNUN GEÇİCİ 3. MADDESİ isminden de anlaşıldığı gibi geçici madde… Yani belli bir süre meriyette kalacak ve süresi bitiminde meriyetten kalkacak madde.
 Maddenin;
    (a) bendi Eskişehir ve Bursa şehir içi dağıtım işletmeleri ve varlıklarının özelleştirilmesi ile ilgili olup Kocaeli’ni bağlayan bir yönü bulunmamaktadır.
   (b) bendi “Mülkiyeti, işletmesi ve doğal gaz ticaret hakkı belediye veya belediye şirketine ait olan mevcut şehir içi doğal gaz dağıtım tüzel kişilerinin bu kanunun yürürlüğe girdiği tarihten ( 02.05.2001) itibaren 3 yıl içinde yeniden yapılandırılacaktır.
  (c)  bendi dağıtım lisansı ile ilgili madde olup özelleştirme ile ilgili değildir.
 (d) bendi dağıtım şirketlerinin muhasebesi ile ilgili olup özelleştirme ile ilgili değildir.
 (e)  bendi Ankara Büyükşehir Belediyesi doğal gazının özelleştirilmesi ile ilgili olup Kocaeli ile ilgili değildir.
 Şimdi soruyorum. Biz hangi yasa hükmüne göre özelleştirme yapıyoruz. 4646 sayılı DOĞAL GAZ PİYASASI KANUNUNUN GEÇİCİ 3. MADDESİNİN (b) BENDİNE GÖRE ÖZELLEŞTİRME YAPMAK ZORUNDAYIZ DENİLMEKTE.
 Geçici 3. maddenin (b) bendi 02.05.2004 tarihine kadar uygulanması gereken madde idi. Geçici madde olduğu için 02.05.2004 tarihi itibarı ile bu maddenin uygulanabilirliği kalmamıştır. Dolayısı ile İZGAZ’ın bugün için özelleştirilmesi yasal bir zorunluluk olmaktan çıkmıştır.
   Ayrıca madde metninde özelleştirmeden değil, yeniden yapılanmadan söz edilmektedir. Ticaret Kanununa göre kurulmuş olan İZGAZ’ın kamu hisselerini devrederek yapılanması için özelleştirme yapmak zorunda değiliz.
 DOĞALGAZ’IN ÖZELLEŞTİRİLMESİ TEMEL YASALARA VE ANAYASAYA AYKIRIDIR…
·         Devlet’in kendi vatandaşının barınma, yeme, ısınma sorunlarını halletme yükümlülüğü vardır. Bunlar Sosyal Devlet olmanın gereğidir. Türkiye Cumhuriyeti de Anayasanın 2.maddesinde sosyal devlet olarak öngörülmüştür.
·         Anayasanın 17. maddesinde herkesin yaşama, maddi ve manevi varlığını koruma ve geliştirme hakkı olduğu belirtilmektedir. Bu insan olmanın doğal hakkıdır.

·         Anayasanın 127. maddesine göre  “Mahalli idareler… Mahalli müşterek ihtiyaçları karşılamak üzere … Oluşturulan kamu tüzel kişileridir.”   

·         5216 sayılı yasanın 7/1.z fıkra bendine göre merkezi ısıtma sistemleri kurmak ve işletmek Büyükşehir Belediyelerin görevlerindendir. İnsanın soğuktan korunması, ısınması yaşamı için zorunludur. Dolayısı ile bu hak temel haklardan olup devlet bunu sağlamakla yükümlüdür.
 Bütün bunları alt alta koyduğunuzda bir kentin doğal gaz dağıtım işinin kamusal hizmet olduğu anlaşılmaktadır. Kamusal hizmet niteliğindeki işlerin Anayasanın 128. maddesine göre kamu görevlileri tarafından yürütülmesi zorunludur.
 Bu durumda İZGAZ’ın özelleştirilmesi anayasaya ve diğer temel yasalara uygun değildir.’’…
***
Benim okuduklarımdan anladığım, İZGAZ’ın satılmasının yasal olmadığı...
Eğer AKP’li Meclis üyeleri CHP’li meclis üyesi Av. Hüseyin Acurman’ı sözünü kesmeden dikkatle dinleme zahmetine katlanabilselerdi, yasal olmayan bir satış için parmak kaldırdıklarını anlayacaklardı. Belki biliyorlardı da; ‘‘Nasıl olsa iktidardayız, bize bir şey olmaz’’ ya da  ‘‘Başkanımız kanun yiyorsa bizde yiyebiliriz’’ diye düşünüyorlardı… Kim bilir? 

* 28 Ağustos 2008 Bizim Kocaeli Gazetesi haftalık köşe yazısı