Blog Arşivi

GEZİ YAZILARIM

Hoşgeldiniz





Translate

Dubai Port ne oldu?

Ben, 46 yıl önce Hendek Sakarya’da doğdum ve 15 yaşıma kadar orada yaşadım.
31 yıldır Kocaeli’nde yaşayan biri olarak biliyorum ki; deniz kenarında yaşayanlar, denizin kıymetini yeterince bilmiyorlar...
Biz çocukken, denizi görebilmek için yaz tatilini iple çekerdik…
O dönemlerde; Kuşadası, Bodrum, Antalya, hatta Kefken- Kerpe bile bizim için hayaldi.
Yaz tatilinde, bazı hafta sonları soluğu Kocaeli- Körfez’de alırdık.
Karamürsel, Değirmendere, Tütünçiftlik, Tavşancıl ya da Şirinyalı sahillerinden birinde…
Bizim için o yaşlarda deniz, plaj, kum, midye toplamak, koruma faktörlü güneş kremlerinden bihaber- acısını sabaha kadar sırtımızda hissedeceğimizi bile bile- bütün gün güneşin altında denizle buluşmak ve yanıklara sürülen yoğurtlarla, geceleri yakamozların pırıltısını düşlerimizde görmek, muhteşem bir duyguydu…
Doğusunda Tütünçiftlik batısında Yarımca yer alan, 140 bin nüfusun yaşadığı; bir zamanlar yüzdüğümüz, tenekeler dolusu midyeler çıkardığımız Körfez İlçesi’nin Yarımca sahilinde, birkaç yıldır 504.883 metre kare büyüklüğünde devasa bir liman yapılması için plan ve projeler yapılıyor. Şaka gibi değil mi?

Dünya, tarım toplumundan sanayi toplumuna geçişi yaşarken; 60’ lı yıllarda devlet eliyle Körfez’de ilk sanayi tesislerinden olan Tüpraş ve İgsaş kurulmuştu.
 O zamanlarda bilimsel olarak yer seçimi düşünüldü mü bilmiyorum ama 1999 Marmara depreminde tam kırılmayan fay hattının Tüpraş’ın içinden geçtiği söyleniyor. Bu depremi yaşayanlardan biri olarak, Tüpraş’ın patlama tehlikesi geçirdiğini, an be an yaşamıştım…
Hal böyle iken, bu bölgeye Körfez’deki mevcut 40’dan fazla irili ufaklı liman ve iskele toplamından daha büyük, devasa Dubai Port limanını yapmak istemek;
bu limanı yapmak için kilometrelerce denizi doldurmak hangi akla hizmettir?
1110 metre uzunluğunda kıyı kenar çizgisine dik istikamette iskele yapmak ne demektir?
Gerçekten aklım şaştı!
Eğer Dubai Port projesi gerçekleşirse, daha da vahim olanı sırada bekleyen projeler…
Bu projenin gerçekleşmesi halinde, sırada bekleyen başka liman projeleri var. Dolayısı ile bu projeler bittiğin de, “Körfez” diye bir şey kalmayacağı kuşkusuzdur. Hatta liman ve iskelelerin yapımı nedeniyle doldurulan Körfezi yürüyerek karşıdan karşıya geçmek neredeyse mümkün olacaktır.
Peki, Dubai Port limanın yapımının durdurulması için kaç kişi canla başla uğraşıyor?
Saymaya kalksak, bir elin parmaklarını geçmeyecek kadar az… Yargıya başvurdular ve Dubai Port’un yapımını şimdilik durdurdular.
...
Kime sorsak çevreci, kime sorsak çevre konusunda ahkam kesiyor ancak İstanbul’un kirletici ne kadar sanayi ve limanı varsa hepsi soluğu Kocaeli’nde, Sakarya’da Düzce’de aldığı halde kimseden tık yok! Bu nasıl bir çevrecilik bilincidir?
Biz ne zaman “Bana dokunmayan yılan bin yaşasın” düşüncesini bile aşarak yılan dokunduğu halde kıpırdamayan bir toplum olduk. Neden bu kadar tepkisiz, umursamaz olduk? 
Can çekişen Körfez’in talan edilmesine gerçekten göz yummaya devam edecek miyiz?
Yoksa duyarlılık gösterip, Dubai Port projesinin akıbetini takip mi edeceğiz?
Posta Gazetesi Doğu Marmara Eki 28 Mayıs 2011