Blog Arşivi

GEZİ YAZILARIM

Hoşgeldiniz





Translate

Duvarı tamir ettirelim mi, ettirmeyelim mi?

 Geçen hafta Mayıs ayı “İl Genel Meclisi Toplantısı”na katıldım.
 İl Genel Meclisi, il özel idaresinin karar organıdır ve ilimizin yönetimi konusunda ki önemli kararları her ayın ilk haftasında toplanarak görüşür.
Belediye Meclis Toplantılarına sık sık katıldığım halde, İl Genel Meclis Toplantısına ilk defa katıldım…  
Basına İl Genel Meclisi’ndeki gündemin her ne kadar “İl Özel İdaresi çalışanlarına yapılmak istenen sosyal denge zammı” tartışmaları damgasını vurdu”  şeklinde yansısa da; benim ilgimi çeken gündem maddesi Gebze ilçesinde ki Kocatepe İlköğretim Okulunun istinat duvarı ile ilgili komisyon raporunun meclise sunulması idi…
Duvarı yıkılma tehlikesi arz eden okul ve bahçe duvarı, 2006 yılında inşa edilmiş ancak tehlikenin hissedilmesi, üzerine ilçe eğitim müdürü geçtiğimiz aylarda okulu tahliye ettirmiş…
Duyduklarıma inanamadım. Mevzusu geçen okul 2006 yılında yani depremden çok sonra inşa edilmiş ama istinat duvarı yıkılmak üzere. İlk şikâyet dilekçesi de 2007 yılında verilmiş. Meclis üyeleri söz alıp konuştukça, konu çok daha ilginç hale geldi. Bir meclis üyesi; “Okulun bahçesinde yüksek gerilim hattı direklerinin olduğunu, bu direklerin çocukların sağlığı için tehlike yarattığını, derhal kaldırılması gerektiğini” söyledi. Başka bir meclis üyesi ise “Bunun imkânsız olduğunu çünkü bu direklerin 1977/ 78 yıllarında yapıldığını,  Edirne’ye kadar iki yüz fabrikanın elektriğinin oradan geçtiğini, bu fabrikaların bir gün bile elektriksiz kaldığında ne kadar zarar edeceğinden” bahsetti.  Yine bir meclis üyesi ise;  “Müteahhitin malzemeden çaldığını, hatayı yapandan hesap sorulması gerektiğinden” bahsetti… 
Başka bir öneri ise; 250 bin TL tutarındaki tadilat parasını vererek duvarı tamir ettirmekti…

İnanılır gibi değil! Bir okul yapımına karar veriliyor. Arsası seçiliyor, ihale yapılıyor, okul bitince teslim alınıyor ve bir yıl sonra yapım hataları görülüyor.
Aradan üç yıl daha geçmiş ve hala “okulun duvarını tamir ettirelim mi, ettirmeyelim mi?” konusu tartışılıyor…
Plan ve proje yapılmadan okulun inşa edilmesine  “kimler karar vermiş, bittiğinde kimler teslim almış?” açıkçası çok merak ettim ve aklımdan bir sürü soru geçti…
“Karar vericiler, yüksek gerilim hattının olduğu yerlerde yaşayanların sağlıkla ilgili ne tür sorunlarla karşı karşıya olduklarını biliyorlar mı? Kendi çocuklarını bu okula yollarlar mı? İstinat duvarı çocuklar bahçedeyken yıkılsa ne olurdu? Hesabını kim verirdi? Şu anda başka okula nakledilen 600 öğrenci sıkış tepiş bir şekilde sağlıklı eğitim alabiliyor mu?”
Bu soruların yanıtını ve okulun akıbetini hemen öğrenemeyeceğim zira İl Genel Meclisi iki aylık bir tatile girdi.      
Gebze ilçesinde yaşanan durumun erken fark edilip, öğrencilerin başka okula aktarılması isabetli olmuş. Çünkü geçtiğimiz hafta sonu Kuruçeşme Yeni Mahalle’de bulunan, 2003 yılında inşa edilen Yeni Mahalle İlköğretim Okulu’nun istinat duvarı çöktü. Allahtan olay hafta sonu meydana geldi de o esnada okulda öğrenciler yoktu!
Posta Gazetesi Doğu Marmara Eki 14 Mayıs 2011