Blog Arşivi

GEZİ YAZILARIM

Hoşgeldiniz





Translate

Şaka gibi!

“21.yüzyılın en büyük tehdidi hiç kuşkusuz ki ‘Küresel ısınma’ ve ’Su krizi’ olsa gerek.
Dünyayı ve Türkiye’yi yakından ilgilendiren ve çok hızlı bir şekilde eylem planlarının hazırlanması gereken bir konu bu” demiştim;  2007 yılında, Bizim Kocaeli Gazetesinde yazdığım bir köşe yazımda…
***
“Bugüne kadar doğanın dengesini bozmak için elimizden ne geliyorsa yaptık.
Dünyanın bize babamızdan miras kalmadığını, onu çocuklarımızdan ödünç aldığımızı unuttuk. Sanayileşme, hızla artan nüfus ve bilinçsiz kullanım nedeni ile kirlenen su kaynaklarını giderek azalttık. Tüm uyarılara rağmen, bilinçsizce kullanım nedeniyle yapılan su kesintilerinde, suyun petrolden bile değerli olduğunu anladık. Ülkemizde sel felaketlerinde,  ilk defa can kaybı olması, küresel ısınmanın ayak seslerini önemsememiz gerektiğini gösteriyor.  Birçok ülke küresel ısınmayı ciddiye almasına rağmen, dünyadaki yağmur ormanları hala katlediliyor. Türkiye’de de orman yangınları ve bilinçsiz ağaç kesimleri devam ediyor. Su havzalarımız teker teker kuruyor. 
Su havzalarında, arıtma tesisleri ile önlemler alınmaya çalışılıyor ama su kaynaklarını en çok tehdit eden unsur yanlış imar planları ve kaçak yapılanma…
Ayrıca İstanbul başta olmak üzere göç alan kentler,  susuzluğun yanında güvenlik sorununu da gündeme getiriyor. Bu kentlerin susuz kalmaması için olmazsa olmazı ise su havzalarının yapılaşmaya kapatılmasıdır. Mesela Konya Kapalı Havzası’nda denetimsiz su kullanımı nedeni ile Tuz Gölü’nü besleyen kaynakların kuruduğu, gölün 40 yılda yarı yarıya küçüldüğü, sebebinin ise vahşi sulama yöntemlerinin olduğu biliniyor. Modern damlama sulama sistemine geçilirse su tasarrufu ile ilgili ciddi önlem alınacağı ise bir gerçek. Aslında çiftçimiz o kadar da bilinçsiz değil. Sadece yol gösterilmesini bekliyor.” demiştim.
***
Suyun neredeyse hiç bulunmadığı Suudi Arabistan ve Kuveyt dâhil 20 den fazla ülkede ‘Su Bakanlığı’ mevcut iken;
3 tarafı denizlerle çevrili, azımsanmayacak kadar yeraltı ve yerüstü kaynakları olan güzel ülkem, gelecekte, susuz ve kurak olması düşünülen ülkeler arasında, ne yazık ki!
***
Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü  “Ülkemizde, şu an kişi başına düşen su miktarı yıllık bin 500 metreküp. Eğer bu bin metreküpün altına düşerse su fakiri bir ülke olursunuz.” uyarısında bulunuyor. Ancak 200 bine yakın kaçak kuyunun olduğu bilinen ülkemizde “Son zamanlarda enerji üretimi konusunda Hem su kaynaklarında hem de toprak katmanlarında tahribata neden olabilecek bir yöntemle çıkarılan kaya gazının, ülke ekonomisine katkı yapacağı savunulmaya başlandı.

Şaka gibi!!!