Blog Arşivi

GEZİ YAZILARIM

Hoşgeldiniz





Translate

Çocuk da yaparız, kariyer de!

  •  
2015 yılına girdiğimiz günün ilk saatlerinde, Sağlık Bakanının  “Anneler, annelik kariyerinin dışında bir başka kariyeri merkeze almamalıdır” sözleri ile sarsıldık, şok olduk!
***
Fransızca kökenli  “Kariyer” ne demek?  Önce ona bir bakalım.
Türk Dil Kurumu’na göre: Bir meslekte zaman ve çalışmayla elde edilen aşama, başarı ve uzmanlık.
Vikipedi’ye göre:    Kariyer kelimesinin öznel anlamı: Bir yere çıkan, bir yere gelen, anlamına gelmektedir. Sözlük anlamı: Bir meslekte zaman ve çalışmayla elde edilen aşama, başarı ve uzmanlık Genel anlamı: Mesleki açıdan, mesleki niteliğinin artışının akademik açıdan tanınan çeşitli derece ve katmanlar düzeyinde sınıflara yükselmesine verilen genel adı.
***
Annelik kutsal bir görevdir ancak bir meslek değildir. Kutsal görev dedim ama aklıma, doğurduğu bebeğini çöpe atan ya da çocuklarına işkence yapan anneler geldi.  İstisnalar kaideyi bozmaz değil mi?
Nedir annelik?
Herkesten, her şeyden hatta kendinden bile önce yavrusunu düşünmek, adeta onun için yaşamaktır. Sabırdır, fedakarlıktır, karşılıksız sevmektir, ne olursa olsun affetmektir. Yemeyip yedirmek, giymeyip giydirmektir…
Ve ille de biyolojik olmak zorunda değildir.
Ama bir meslek değildir.
***
Bunu “Anneler, annelik kariyerinin dışında bir başka kariyeri merkeze almamalıdır” diyen zat-ı muhterem bilmiyor mu sanki?
Bilmez olur mu hiç? Bal gibide biliyor ama bilinçaltındaki kadına bakış açısını “kariyer” kelimesi ile kamufle etmeye çalışıyor.
Yani “Kadınlar çalışmasın, evinde otursun,  en az üç çocuk doğurup onlara baksın” diyor.
Bu sözü,  bilgi ötesi çağı yaşadığımız bir dönemde, konusu insan olan, en zor en meşakkatli eğitimi yani tıp eğitimini almış üstelikte sağlık bakanı olmuş bir doktor söylüyor. 
Gelen eleştirilerden sonra da  “ Yanlış anlaşıldım ya da yanlış kelime kullandım “ demek yerine hala
  “Annelik asla vazgeçilmeyecek, insanlığın varoluşundan sonuna kadar var olacak bir kariyerdir. Annelik tartışılmaz bir kariyerdir. Erkeklerin sahip olamayacağı bir kariyerdir. Annelik bir kariyerdir ve kutsal bir kariyerdir. Anneliği bir kariyer olarak görüyorum.” diyerek kadın bedeni üzerinden siyaset yapmaya devam ediyor.
Hem çocuk hem kariyer yapmış bir kadın olarak, zat-ı muhtereme, rahmetli Erbakan’ın dediği gibi “Hadi oradan “ diyorum. Buna karar verecek olan kişi sen değilsin, biz kadınlarız.

Çocuk da yaparız, kariyer de!