Blog Arşivi

GEZİ YAZILARIM

Hoşgeldiniz





Translate

G(ö)REVDEYİZ!


13 Mart’ta, Türk Tabipler Birliği öncülüğünde, sendika ve meslek odalarının aldığı karar doğrultusunda, doktorlar ve sağlık çalışanları G(ö)REVDEYİZ yazılı pankartlarla bir günlük iş bırakma eylemi yaptılar.
Kocaeli Tabip Odası Sekreteri yaptığı konuşmasında “Özelde ciro, kamu da performans baskısı, yönetici-amir baskısı, kötü muamele, yıldırma, şiddet tehdidi;
Havasız penceresiz, aydınlatmaları kötü çalışma alanları;
Kendi görevimiz olmayan işleri yapmaya zorlanma;
İş güvencesiz taşeron sistemi…
Her gün başka bir semt polikliniğine rotasyonlar;
Özellerde aylarca maaşsız çalışma;
Polikliniklerde günde 100- 150 hasta bakılması;
36 saat kesintisiz çalışma;
Servis nöbeti tutan öğretim üyeleri;
7 gün 24 saat icap nöbeti;
Bütün bu ağır çalışmaların sonunda emeklilikte sefalet ücreti" dedi  ve sağlık çalışanlarının koşullarının ve özlük haklarının acilen düzeltilmesi gerektiğini söyledi.
***
Kocaeli Aile Sağlığı Elemanları Derneği (KASED) ise sıkıntılarını maddeler halinde sıraladı.
“-Unvanlarımızın geri verilmesini istiyoruz. Bizler 5 yıldır Sağlık Bakanlığının elemanı olmaktan yorulduk, bizlere eleman denilerek psikolojik mobing uygulanmaktadır.
-Kadro dışı çalışan arkadaşlarımıza kadro verilmesini istiyoruz.
-Yıllardır verilen sözlere rağmen yıpranma payı hala hayata geçirilmemiştir.
-Sağlıkta şiddetin çığ gibi büyüdüğü son zamanlarda hiç bir önlem alınmadığı gibi Aile Sağlığı Merkezi (ASM) nöbetleriyle de bu risk daha da artmaktadır.
- Biz neyiz arkadaşlar? 657 mi, sözleşmeli mi? işlerine gelince 657, işlerine gelince sözleşmeli olmak istemiyoruz. Tüm memur arkadaşlarımız gibi en doğal hakkımız olan izinlerimizi, maaşımız kesilecek korkusu olmadan kullanmak istiyoruz.
- Her gün basında anneliğin ne kadar kutsal olduğu vurgulanırken, bizlerin anneliği neden elimizden alınıyor? Israrla tutturulmaya çalışılan cumartesi nöbetleri zamanla diğer günlere de sarkacak. Bu durumda benim anneliğim nasıl olacak? Bakanlığımızın bunu sorgulamasını istiyoruz.
- Mesleğimizle ilgili konularda resmi makamlar bizleri yok saymaktadır. Bizlerin de fikirlerinin alınmasını istiyoruz.
- Birinci basamak sağlık hizmetinin asıl görevi koruyucu temel sağlık hizmetidir. Bir Aile Sağlığı Elemanı (ASE), hem ebe hem hemşire hem sağlık memuru hem tıbbi sekreter hem laborant olamaz. Biz kendi işimizi yapmak istiyoruz işte bu sebepten dolayı bu ek görevleri yapacak devletin görevlendirdiği yetkili kişiler talep ediyoruz.
-Her gün daha da artan iş yükü belimizi bükmekte, Notre Dame ‘ın kamburundan farkımız kalmamıştır.
Özlük hakları ve sağlık hakkı için yürüttüğümüz mücadeleye katkınızı bekliyoruz.” diyorlar.
Ne dersiniz?

İnsanüstü ve insanlık dışı koşullarda çalışan sağlıkçılar, çok şey mi istiyorlar?