Blog Arşivi

GEZİ YAZILARIM

Hoşgeldiniz





Translate

Acısu Parkı...

Büyükşehirde yaşıyorsanız eğer, çoğu zaman üstünüze üstünüze gelir;
Uzun ve gri beton bloklar, trafik karmaşası, gürültü kirliliği…
Kaçmak, sığınmak istersiniz; en yakında ki bir ağacın gölgesine, çimenin yeşiline, suyun şırıltısına.
Amaç; biraz nefes almak, soluklanmak, kafa dinlemek, arkadaşlarınızla sohbet etmektir ya da çocuğunuzu, torununuzu, köpeğinizi mahkum olduğu ev hapsinden biraz olsun, kurtarabilmek…

***
Hasbelkader çocukluğumun önemli bir bölümü, Almanya’nın şu anda da önemli sanayi kentlerinden biri olan Stuttgart (Esslingen)’ da geçti.
Yakında okuduğum bir makalede “Otomobil ilk olarak bu şehirde üretilmeye başlamış, hala Mercedes ve Porsche’nin anavatanı durumunda. Hal böyle olunca, Stuttgart için sanayi kenti demek pek de yanlış olmaz. Bu sanayi şehrinin yeşil dokuya galip gelmediğini görmek mutluluk verici. Almanya’nın en yeşil kenti olduğu bile söylenebilir. Hem sanayiyi hem de tabiatı bir arada tutmak mümkün mü diye düşünürdüm, Mümkünmüş” diyordu.
Çok uzun yıllar öncesinden, aklımda kalan, ara sıra rüyalarıma giren, yürüme mesafesi gittiğimiz parklarda ki, güneş ışığının zor girdiği devasa ağaçların hala orada olduğunu öğrenmek, nedense beni şaşırtmadı.

***
1980 yılında İzmit’e taşındığımızda, Garajlardan (birinci çan çandan) dört yola kadar yürürken, sağlı sollu devasa çınarların olması, beni ziyadesiyle sevindirmişti.
Belki o zamanda aynı beton binalar vardı ama ben o anda betondan çok çınarları görmüştüm.
Belki de o zaman çınarları bugünkü gibi hadım eder gibi budamıyorlardı;kim bilir?
Kim ne derse desin İzmit için; ister Avrupa Kenti, ister Büyükşehir, isterse metropol, ne yazık ki çarpık kentleşmeden nasibini alan kent merkezinde, diğer Avrupa kentlerinde olduğu gibi soluklanacak, devasa parklar yok.
***
Kentimizin merkezinde bulunan az sayıda ki parklardan biri de; Acısu Parkı.
Beton blokların arasına sıkışıp kalmış, bir avuç yeşil, eser miktarda ağaç ama park işte. Hiç yoktan iyi!
Acısu Parkı’nda ve çevresinde, orada yaşayanları üzen, rahatsız eden aylardır, bitmeyen hummalı bir çalışma var.
Bu park, 2. derece doğal sit alanı olduğu halde; mevcut bir avuç yeşil alan, betonlaştırılmaya çalışılıyor. Ağaçların dibine kadar beton dökülüyor, sanki nefes almasın, kurusunlar diye.
Hatta ne kadar acıdır ki, zaten az sayıda olan ağaçlar; kesilerek, katlediliyor. Üstelik bu, kenti yönetenlerin izni ile yapılıyor.
***
Almanya’nın önemli sanayi kentlerinden biri Stuttgart; hala 30 yıl önce bıraktığım gibi yemyeşil, tek bir ağaç bile eksilmemiş.
Ülkemizin önemli sanayi kentlerinden biri Kocaeli; kent merkezindeki bir avuç yeşil, her geçen gün yok ediliyor. Herkes seyrediyor, çıt yok!
Üzüntüden kahrolmaktan başka ne yapabilirim ki?