Blog Arşivi

GEZİ YAZILARIM

Hoşgeldiniz





Translate

Havai fişek...

Bu yıl Ramazan ayının Ağustos ayına denk gelmesi sebebiyle düğünler dernekler Temmuz sonuna kadar bitirilmeye çalışıldı. Bu nedenle bütün salonlar aylar öncesinden rezerve edildi. Hatta bir salonda iki düğün aynı anda bile yapıldı.


Aynı salonda iki ayrı düğün olunca, yanlış düğüne gidip, takı takanlar; aynı gün içerisinde 2-3 ayrı düğüne gitmekten başı dönenler, ayaklarına kara sular inenler oldu.

Her yıl özellikle bahar ve yaz aylarında yaşanan tatlı ama bir o kadar meşakkatli uğraşlardır;

nişanlar, kına geceleri, düğün ve sünnet düğünleri…

Aylar öncesinden salonlar kiralanır.

Ne giyileceğine, hangi kuaföre gidilip, hangi saç modelinin yaptırılacağına karar vermek için günlerce dolaşılır.

Kilo vermek için, ölümüne diyet yapılır; sırf düğünde şık ve güzel görünmek için...

***

Düğünlerin ve sünnet düğünlerinin konsepti de değişti, son yıllarda.

Eskiden ulaşılması zor ve pahalı olmasına rağmen, şimdi neredeyse tüm düğün-dernek toplantılarında havai fişek gösterisi yapmak ritüel olmaya başladı.

Hatta abartıp evlerinin bahçeleri ya da balkonlarında havai fişek patlatanlar da türedi…

Ne yalan söyleyeyim, yıldızları kıskandıracak parlaklıktaki ışıkları ile gökyüzünü süsleyen havai fişek gösterileri, herkes gibi benimde hoşuma gidiyor ama olmazsa olmazım değil.

Hatta havai fişeklere verilen paralara her zaman acımışımdır. O paralarla çok daha anlamlı etkinlikler yapılabilir diye düşünüyorum.

***

Geçenlerde şehir içinde oturan bir arkadaşım; fuarda havai fişek atıldığında arabaların alarmlarının çalmaya başladığını, pencerelerin zangırdadığından bahsetti.

Şehir içinde havai fişeğin patlatıldığı düğünde sevinç, mutluluk heyecan varken;

Gürültüden rahatsız olan bir hasta, korkan bebek ya da hayvan olduğunu da unutmamak lazım.

Uzmanlar ve bilim adamları ise gürültünün dışında havai fişeklerin doğaya ve çevreye verdiği zararlardan bahsediyor; havai fişeğin patlatılması ile ortaya çıkan gaz ve metallerin, insan sağlığını da ciddi biçimde etkilediğini söylüyorlar.

Evet, özel günlerde havai fişek gösterisi yapılması görkemli bir ortam yaratıyor; kabul ediyorum ancak çevreyi kirleten birçok etken varken, sırf eğlence ve görsel güzellik için havai fişek gösterisi yapılması ille de şart değil diye düşünüyorum.

Siz ne dersiniz?