Blog Arşivi

GEZİ YAZILARIM

Hoşgeldiniz





Translate

Hayatın provası yok!

İnsanız...
İnsanlık ortak paydasında; hiç birimiz dörtdörtlük, hiç birimiz mükemmel değiliz.
Bilerek ya da bilmeyerek hepimiz hata yapıyoruz.
Hata yaptığımız da ise; kişilik yapısına göre ya “hata insanlara mahsustur” sözünün ardına sığınıyor, ya yerin dibine giriyor ya da yapılan hatanın farkına bile varmıyoruz…
Yaşadığımız toplumda, hata yapmak son derece normal karşılansa da, ayıplansa da “tecrübe” olarak kabul edilir.  Ancak aynı hatayı üst üste yapmanın “aptallık” olduğunu söyleyen Aristo’ya katılmamak da mümkün değil…
Evet, hata yapmak olağandır; insanlar hayatta hata yaparak öğrenir. Yaptıkları hatalardan ders çıkararak olgunlaşır ve büyürler. Sonra da aynı hatayı yapmaması için çocuklarına ya da arkadaşlarına sayfalar dolusu ders verirler...
70-80 yaşındaki tanıdıklarımızdan genellikle duyarız:
“Ahh ahh, şu anda ki aklımla senin yaşında olsaydım; şöyle yapardım, böyle yapardım” gibi pişmanlıkla yoğrulmuş sözleri, keşkelerle dolu cümleleri…
Genellikle dinlemek istemeyiz; sıkıcı gelir.
Mutsuzluk, olumsuzluk vardır çünkü ve hiçbirimiz olumsuz cümlelerden hoşlanmayız…
Hata sözcüğü kişiye göre değişebilir. Birine göre hata olan bir şey, başka birinin hayali olabilir. Örneğin ressam olmayı düşünen birinin aile baskısı ile doktor ya da avukat olması ya da tam tersi gibi…
Ailesinin istediği mesleği ya da eşi seçtiği için pişman ve mutsuz olan;  bu nedenle depresyona giren, isyan eden, hayatı kendine ve çevresindekilere zindan eden birçok kişi tanıyorum. Mutlaka siz de tanıyorsunuzdur…
Bazı kişiler hata yaparak öğrenir. Yanlış yaptığını gören ve onu uyaran arkadaşlarını ya da ebeveynlerini dinlemez.
Verilen akılları duymaz, kendi kafalarının dikine gider. İlle kafasını duvara vurup, canı yanınca öğrenir ve buna “tecrübe” derler.
Bazıları ise başkalarının hatalarından ders alırlar; gözlemcidirler. Yaşça kendinden büyük ya da deneyimli insanları izlerler, dinlerler. Bunlara literatürde “akıllı insanlar” diyorlar…
Hem akıllı hem başarılı insanlar ise yaşamı “başarılı insanların başarılarından öğrenirler”
Kısaca söylemek gerekirse; “Kendi hatalarımızdan değil de başkalarının hatalarından öğrenmek, daha az can yakıcıdır. Başkalarının başarılarından öğrenmek ise bayağı bir zaman kazandırır.”
Hayatın provası yok. Üstelik çok kısıtlı bir zaman diliminde ve sadece bir kere yaşıyoruz.
O halde kafamızı duvara çarparak öğrenmek yerine, başkalarının başarılarından öğrenmeye ne dersiniz? 
Posta Gazetesi Doğu Marmara Eki 9 Temmuz 2011