Blog Arşivi

GEZİ YAZILARIM

Hoşgeldiniz





Translate

Körfez’deki felaketi sordular: Firmanın ismi neden saklanıyor?

Körfez’deki felaketi sordular: Firmanın ismi neden saklanıyor?
İzmit Körfezi’nde yaşanan çevre felaketiyle ilgili bir basın açıklaması yapan CHP İl Çevre ve Sağlık Komisyonu, ‘’Yüz ton petrol denize akıtılırken siz nasıl görmediniz. Her gün deniz uçağınızdan bahsediyorsunuz. Bu uçak neye yarıyor. Ceza kesildiği söylenen firmanın ismini niye saklıyorsunuz?” diye sordu
 20 Ocak 2017 Cuma 00:28 Güncel
CHP İl Çevre ve Sağlık Komisyonu geçtiğimiz günlerde İzmit Körfezi’nde yaşanan çevre felaketi ile ilgili bir basın açıklaması gerçekleştirdi. Komisyon adına konuşan Müzeyyen Topçu Tan şunları söyledi: ‘’Geçen hafta Dilovası’nda yaşanan çevre felaketi sonrası denize sızan petrol, dalgalar ve akıntıyla Ramsar Sözleşmesi ile kuşların üreme bölgesi ilan edilen ve koruma altına alınan Hersek Lagünü'ne kadar ulaştığını, buradaki kuşlarında da petrol nedeniyle ölmeye başladığını öğrendik. Bir iddiaya göre de sızan petrolün İstanbul Adalar’a yaklaşmakta olduğu söyleniyor.
KUŞ ÖLÜMLERİ YAŞANDI
Soyu tükenmek üzere olan bazı kuş türlerinin de konaklama ve üreme alanı olan Hersek Lagünü'ne  kadar ulaşan petrol nedeniyle çok sayıda kuşun etkilendiği ve kuş ölümleri başladığını, Yalova Valiliğinin lagünde temizleme çalışmaları başlattığını öğrendik. Petrolden etkilenen deniz kuşlarının Yalova Belediyesi Veterinerlik İşleri Müdürlüğü'ne getirilip burada temizlenip tedavi edildiğini,  tedaviyi ise aslen veteriner olan Yalova Belediye Başkanı Vefa Salman yaptığını basından takip ediyoruz.
TESİSİN ADINI AÇIKLAMADILAR
Uzmanların “denizin eski haline geri dönmesi için en az 30 yıl gerekir” sözünden bölgemizde ne kadar ciddi bir facia yaşandığını tahmin etmek çok zor olmasa gerek. Yüzlerce deniz canlısının öldüğü, ekosistemin geri dönmesinin onlarca yıl alacağı bir felaket sonrası,  Çevre ve Şehircilik Bakanlığı bir hafta sonra (19 Ocak 2017 tarihinde) yaptığı basın açıklamasında; “Çevre ve Şehircilik Bakanlığı İzmit Körfezi’nde meydana gelen kirliliği temizlemek için çalışmalarına devam ediyor. Bakanlık, çevreye verdiği zarardan dolayı bir firmaya 2 milyon 100 bin TL idari yaptırım cezası uyguladı” diyor. Denize yaklaşık 90-100 ton civarında fueloil döküldüğü tahmin ettiklerini söyledikleri tesisin adını açıklama da ne yazık ki göremedik!<
BÜYÜKŞEHİR GÖRMEDİ Mİ?
CHP İl Çevre ve Sağlık Komisyonu olarak soruyoruz: En başından beri yakın takipçisi olduğumuz çevre felaketini gerçekleştiren tesisin yetkilileri petrol sızıntısının kendi tesislerinden kaynaklandığını söyledikleri halde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı firmanın adını neden açıklamamıştır? Yüzlerce deniz canlısının ölümünün ve ekosistemin bozulmasının karşılığı 2 milyon 100 bin TL midir? Bu ceza başka felaketlere sebep olmamak için caydırıcı olacak mıdır, ekosistemi geri getirecek midir? Denize yaklaşık 90-100 ton civarında ciddi bir miktarda fueloil dökülürken bu firmanın yetkileri neredeydi? Bu felaketle ilgili yapılan temizleme çalışmalarının devlete maliyeti nedir, ne olacaktır? Büyükşehir Belediyesi yetkilileri, denizi her gün uçak ile denetlediklerini zikretmelerine rağmen, 100 ton petrolün denize sızdığını nasıl görememişlerdir?
EN SON NE ZAMAN DENETLENDİ
Yine Bakanlığın basın açıklamasında “Uçak ile her gün denetleme yapıldığını söylemelerine rağmen neden olayın meydana geldiği 12.01.2017 den bahsetmek yerine, “18.01.2017 tarihi itibariyle uçaktan çekilen hava fotoğraflarında deniz yüzeyinde film tabakası şeklinde yağımsı kirlilik görülmekte, kıyılarda ise Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğümüzün personellerince denetimler devam etmekte olup, lokal kısmi kirlilik olduğu, bunlara da temizlik firmaları yönlendirilerek temizlik işlemleri devam etmektedir” denmektedir. Çalışma Bakanlığı bu firmanın denetimini en son ne zaman yapmıştır, bu felaketten sonra denetim yapmış mıdır?”